Rasclub - Kooiker 
Korte beschrijving van de Kooikerhond
Dit zeldzame ras is ontstaan in Nederland in de jaren 1500.
Kooikerhondjes werden gebruikt om op eenden
te jagen.
Na de Tweede Wereldoorlog was het kooikerhondje
bijna uitgestorven. In 1943 begon de Barones von Hardenbrock
van Ammerstol aan de zware taak om dit ras weer opnieuw
van de grond te krijgen. Vandaag de dag blijven ze uiterst zeldzaam en moeilijk te verkrijgen.
Het karakter
Het Kooikerhondje is een middelgrote hond die het uiterlijk van een Spaniel of Setter heeft.
Ze zijn moedig, veelzijdig en alert en het kooikerhondje is zeer bedreven in het ophalen van gevogelte.
Het temperament
Het kooikerhondje is levendig, attent en goedmoedig en ze worden niet aanbevolen voor gezinnen met kleine of luidruchtige kinderen. Ze hechten zich sterk aan hun familie en zijn gereserveerd tegenover vreemden. Het kooikerhondje kan goed overweg met andere dieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zijn een uitstekende metgezel.
De verzorging
Af en toe borstelen is nodig en het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals epilepsie, de zieket van von Willebrand en oogaandoeningen.
De vacht
Het kooikerhondje heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is waterbestendig, heeft een middellange tot lange lengte, is strak en licht golvend. De staart is dichtbegroeid en er is bevedering op de rug van de benen, borst en oren. De ondervacht is kort en dicht.
Trainen en opvoeden
Het kooikerhondje is buitengewoon gevoelig en reageert niet op luide, harde of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met vriendelijkheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.
Activiteit en bewegen
Het kooikerhondje wordt niet aanbevolen om in een appartement te wonen of in de stad. Ze gedijen op lichamelijke activiteit en hebben echt genoeg beweging nodig.
Fokreglement

Beide ouderhonden moeten in het bezit zijn van de papieren van de bij de rasvereniging verplichte gezondheidsonderzoeken. Zowel de vader- als de moederhond moeten onderzocht zijn op:

- de ogen, waarbij de dieren vrij moeten zijn van erfelijke oogaandoeningen.
- de knieën. Als een hondje patella-luxatie (knie-afwijking) heeft, kan het wel geopereerd worden om jarenlange pijn te voorkomen
- de " Van Willebrandziekte" met de verklaring "vrij". Dit is een bloedstollingsziekte die helaas nog niet helemaal uit ons ras is verdwenen.
- DNA afname voor het ganse nest is eveneens verplicht en wordt afgenomen door nestcontroleur.

Bovendien moeten beide ouderhonden de vereiste keuringsattesten hebben. Uit de keuringsverslagen moet ook blijken dat de honden zich normaal sociaal gedragen.

Voor meer info over het fokken kan men bekomen op
info@railothi.be
  Vlaanderens
  KOOIKERS GROEP

  Stekene
MEER INFO
+32 (0)472 72 39 04
info@railothi.be
www.railothi.be/
 
Nationaal Verbond van Belgische Kynologen vzw